Kawa mielona czy ziarnista – co wybrać, jeśli zależy nam na jakości i smaku?

Dobra kawa to obowiązkowy element wyposażenia większości polskich domów. Pomaga rozbudzić się o poranku, a przede wszystkim dodaje energii w ciągu dnia. Do wyboru mamy całe mnóstwo kaw które różnią się od siebie pod wieloma względami, co z kolei decyduje o ich smaku po zaparzeniu. Jak rozróżnić dobrą kawę ziarnistą, i jakie kryteria warto brać pod uwagę przy jej zakupie?

Marka to nie wszystko!

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem licznych kaw zarówno tych mielonych, jak i ziarnistych. Na polskim rynku dominuje kilka głównych marek które prześcigają się w reklamowaniu swoich produktów, a klienci często nieświadomie wybierają swoją kawę na podstawie atrakcyjności ceny czy wyglądu opakowania, nie mając pojęcia jakie kryteria warto brać przy wyborze, jeśli zależy nam na dobrym smaku i wysokiej jakości zakupionej kawy. Co warto brać pod uwagę?

  • Region pochodzenia.
  • Data i stopień palenia.
  • Wygląd ziaren kawy (kiedy wybierana jest taka wersja).

Te kryteria najłatwiej sprawdzić poprzez wczytanie się w etykietę na opakowaniu. Kawa ziarnista wybierana jest najczęściej przez osoby posiadające albo młynek do mielenia, albo ekspres do kawy, ponieważ taka jej obróbka pozwala na uzyskanie naprawdę aromatycznego napoju w oryginalnej wersji. Region pochodzenia wskazany na opakowaniu ma bezpośredni wpływ na smak kawy, np. ta pochodząca z Afryki najczęściej jest nieco słodsza, z kolei Azjatycka – nieco ciemniejsza i cięższa w smaku. Palenie kawy ma wpływ na jej świeżość, tzn. że im mniej czasu upłynęło od tego procesu, tym kawa będzie bardziej aromatyczna i smakowita, ponieważ naturalne właściwości smakowe i zapachowe nie zdążyły jeszcze się ulotnić. Ogólnie przyjęte jest, że kawa ziarnista palona kilka tygodni wcześniej jest najlepsza. Warto również zwrócić szczególną uwagę na hermetyczność zamknięcia opakowania, ponieważ ma to wpływ na jej świeżość i zachowanie aromatu.

Kawa mielona czy ziarnista?

Mimo że kawa mielona jest o wiele częściej wybierana przez konsumentów z powodu łatwości przyrządzenia bez konieczności wcześniejszego mielenia, to jednak kawa ziarnista pozostaje o wiele lepszym rozwiązaniem dla osób którym zależy na wysokiej jakości i aromatycznym smaku. Świeżo zmielona ziarnista kawa nie ma absolutnie konkurencji pod względem smaku, i warto zainwestować albo w dobry młynek do kawy, albo zakupić ekspres by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. I mimo, że kawa już zmielona pozwala zaoszczędzać dużo czasu szczególnie gdy spieszymy się rano, to jednak ziarnista kawa pozwala posmakować niepowtarzalnego i głębokiego smaku, będącego kwintesencją parzenia tego napoju.

Tło zdjęcie autorstwa Dragana_Gordic - pl.freepik.com